Sastojci:

300 g pileće džigerice (ili neke druge)
200 g svinjskog gronika
100 g crnog luka
So, biber

Priprema:

Gronik (pašteta je lepša ako ga stavite više nego što piše u receptu) treba da isečete na listiće tanke 2-3 milimetra, ali i da odstranite mesnati deo. Koristićete samo čistu masnoću. Nije strašno ako u paštetu uđe i malo mesa, ali trudite se da ga izbegnete.

U pliću šerpu sipajte vode, 5-6 santimetara, i uključite da provri. Kada se to dogodi, u vodu stavite par listića gronika i kuvajte toliko da omekša. Kad procenite da je kuvan, izvadite ga i stavite u tepsiju tako da se listići međusobno ne dodiruju i ravnomerno hlade.

Kada završite s gronikom, isto treba uraditi i s džigericom. Po ovom receptu je pileća, ali možete koristiti i svinjsku, teleću ili neku drugu. U svakom slučaju – i džigerica, kakva god bila, mora biti isečena na tanke šnite kako bi se obarila da iz nje ne ide krv, ali ne i prebarila, jer će biti tvrda i gorka. I nju treba raširiti na tepsiju kad bude gotova. Ako primetite da ipak negde ima krvi, vratite nakratko to parče u kipuću vodu. Vodu u kojoj su se barili gronik i džigerica nemojte prosuti.

Dok se to hladi, na kockice iseckajte crni luk, posolite ga i izdinstajte na malo masti.

Preostaje vam samo da gronik, džigericu i luk stavite u blender, dodate malo vode u kojoj se sve barilo, stavite bibera i soli (to po ukusu) i dobro izmiksate. Povremeno probajte, dodajte još tečnosti ili soli ako je potrebno.

SENĆANSKA PAŠTETA