Sastojci:

20 g kvasaca

1 kašika šećera

pola litre mleka

brašno

3 jajeta

so

80 g maslaca

Za nadev:

1 kašika masti

2 glavice crnog luka

500 g mlevenog mešanog mesa (teleće i svinjsko)

so, biber

4 jajeta

Priprema:

Uzeti 20 g kvasca, razdrobiti ga u zdeli. Dodati 1 kašiku šećera i pola litre mleka. Sipati brašno i napraviti testo malo gušće nego za palačinke. Staviti kvasac na toplo mesto da uskisne.

Dok kvasac kisne, spremiti nadev od mesa, za piroške.

Za nadev je potrebno u šerpu staviti 1 kašiku masti, staviti na štednjak. Kad se mast dobro zagreje spustiti 2 glavice sitno isečenog crnog luka. U upržen luk dodati ćetvrtinu kg telećeg i četvrtinu svinjskog mlevenog mesa. Posoliti ga po ukusu, dodati sitno bibera. Sve zajedno pržiti dok meso ne bude potpuno bez soka. Zatim meso skinuti sa štednjaka.

4 tvrdo obarena jajeta oljuštiti, sitno iseckati, pa dobro izmešati sa rashlađenim prženim mesom.

Za to vreme kvasac je već narastao. Uzeti jedan poveći sud, izručiti unutra kvasac, dodati 3 cela jajeta, soli po ukusu, 80 g rastopljenog maslaca i toliko brašna da se dobije mekana masa.

Sad masu zamesiti sa mlakim mlekom da bude testo kao za krofne. Zamešeno testo ostaviti da naraste, pa ga onda ostaviti na dasku posutu brašnom i razviti sa prsta debelu koru.

Okruglim kalupom za krofne vaditi okrugle koturove.

Na čist stolnjak posuti malo brašna, pa ređati koturove ređati razmaknute jedan od drugog. Na svaki kotur staviti po 1 kašiku spremljenog nadeva, poklopiti drugim praznim koturom. Okolo ivice namazati razmućenim jajtom i dobro ih zalepiti.

Ostaviti piroške da malo narastu. Za to vreme staviti u šerpu veću količinu masti. Kad se mast dobro zagreje, spuštati piroške i pržiti ih kao krofne.

RUSKE PIROŠKE