Sastojci:

  • 5 jaja
  • ½ kašičice soli
  • ¼ kašičice bibera (po mogućnosti, sveže mlevenog, malo krupnije)
  • kašika ulja ili parče putera, margarina (1 supena kašika)
  • 150 – 200 gr trapista
  • 150 gr sitno seckane šunke za pizzu
  • ½ crvene paprike iseckane na sitne komade
  • sitno seckan peršunov list (može u punjenje, može kao dekoracija)

Priprema:

Razlupajte jaja, dodajte so i biber i dobro ih ulupajte viljuškom.  Šunku za pizzu isecite na što sitnije kocke. Papriku takodje pripremite, sitno je iseckajte. Narendajte i sir. Važno je da sve pripremite unapred, da vam omlet ne dobije malo „po boji“ dok pripremite šta treba.

Stavite neki dobar, nelepljiv tiganj da se zagreje na srednjoj jačini ringle. Dodajte ulje ili puter da se takođe zagreju. Sa nekom malom kutlačom sipajte u tiganj toliko jaja da prekriju dno.

Kada se malo zapeku, uz ivicu stavite narendanog trapista, malo šunke i malo paprike. Sačekajte da se jaja ispeku toliko, da im se dno odvaja od tiganja. Tada, uz pomoć kuhinjskih špatula ili slično, a treba vam dva „nečeg“, zavrnite taj kraj omleta na koji ste stavili punjenje, preko punjenja, kao da rolate palačinku.

Sada, povucite savijeni omlet do ruba tiganja, kako biste dobili mesta da sipate još jaja. Na prazno dno tiganja, opet sipajte malo jaja, ne debelo.  Možete povremeno malo podići omlet (onaj neurolani deo), kako bi tečni deo jaja procurio ispod pečenog, da se i to brže ispeče.

Za to vreme, uz savijeni deo omleta, opet stavite malo sira, šunke, paprike. Opet zavrnite omlet preko punjenja, opet ga povucite do ruba tiganja, opet na prazni deo sipajte jaja.

Ovaj proces ponavljajte dok imate jaja. Ako vam i ponestane fila, nema veze, sipajte jaja dok god osetite da lepo možete savijati omlet. Ako vidite da počinje da puca, završite ga, potrošićete jaja na sledeći.

Kada ste završili savijanje omleta, pažljivo ga prebacite na tanjir, prepolovite na dva dela (pošto je količina dovoljna za dve porcije). Servirajte ga posutog peršunovim listom, a uz paradajz, pavlaku ili kiselo mleko.

Može se servirati i kao glavno jelo, ali i kao predjelo kada se iseče na šnite i poređa na oval kao rolat.

ROLOVANI OMLET

Course: glavno jelo, hladno predjelo