Sastojci:

do 2 kg prasetine
soli po potrebi
mast za podmazivanje pleha
2-3 čaše vode
piva po potrebi

Priprema:

Prasetinu dobro posoliti utrljavajući prstima so, pa je ostaviti da odstoji oko dva sata.
Veći pekač dobro podmazati svinjskom mašću, pa položiti prasetinu, te sipati 2-3 čaše vode.Prvo ostaviti prasetinu da leži na kožurici, pa poklopiti pekač (najbolja je priprema u šporetu na čvrsto gorivo).
Zatim ubaciti u rernu zagrejanu na 200°C i peći 3-3½ sata. Povremeno meso okretati i prelivati tečnošću u kojem se peče.
Pred kraj pečenja deo sa kožurom nikako ne stavljati dole jer će se zalepiti za dno posude. Započetu polivanje polivanje pivom. To je neophodno da bi kožurica ostala meka, a meso moglo lako da se urola.
Pečenu prasetinu izvaditi iz pekača i polako izvaditi kosti. Pošto je lepo pečena, to će biti lako, ali ne treba žuriti.
Zatim, meso na širem kraju polako iseći i rasporediti na tanji deo tako da bude ravnomerno raspoređeno.
Prasetinu prebaciti na kuhinjski pek-papir i pomoću njega polako urolati prasetinu. Kuhinjskim kanapom vezati krajeve i duž rolata.
Ostaviti da se potpuno ohladi, a zatim iseći na šnite.

ROLOVANA PRASETINA

Course: glavno jelo