Sastojci:
200 g škampa,
1 šolja pirinča,
1-2 čena belog luka,
soja sos,
so,
maslinovo ulje.
Priprema:
Škampe odlediti u hladnoj vodi. Oprati ih, ocediti i preliti soja sosom i maslinovim uljem. Ostaviti ih u frižideru najmanje dva sata pre početka spremanja jela.
Pirinač oprati i skuvati u blago slanoj vodi tako da voda potpuno ispari.
Dok se pirinač kuva, na dobro zagrejanom tiganju grilovati škampe koje ste prethodno dobro ocedili od sosa u kojem su stajale. Dodati još malo soja sosa i mešati ih dok sos potpuno ne ispari.
Obareni pirinač dodati u škampe i mešati u tiganju još koji minut.
Skloniti sa ringle i dodati maslinovo ulje i sitno seckani beli luk.
Služiti toplo. Odličan prilog uz ovo jelo je zelena salata ili barena cvekla seckana na tanke kolutiće i začinjena sitno seckanim belim lukom, balzamiko (ili jabukovim) sirćetom i maslinovim uljem.