RISSOLE SA PILETINOM

Course: glavno jelo, toplo predjelo

Sastojci

  • 2 pakovanja blok testa lisnatog testa – to bude 1 kg
  • ½ kg pilećeg belog mesa
  • 1 crni luk
  • maslinovo ulje za dinstanje 3 – 4 kašike
  • 1 kašika brašna
  • 150 ml mleka
  • 1 kašika soka od limuna
  • 2 kašike peršunovog lista
  • 1 kašika aleve paprike može ljute, ako volite
  • ½ kašikice bibera
  • 1 ravna kašikica soli

Sastojci za pohovanje:

  • 3 jajeta
  • 250 g prezli
  • malo soli
  • mast ili ulje za pečenje rissola

Upustvo

  • Belo meso iseckamo na što sitniju parčad možemo. Sipamo ulje u tavu i dinstamo meso dok potpuno ne omekša. Meso izvadimo nekom rupičastom kašikom.
  • Na preostalom ulju, uz dodavanje još malo istog, izdinstamo crni luk koji smo takodje iseckali na što sitnije kockice. Dok se luk dinsta, dodamo mu biber i alevu papriku i sve zajedno dinstamo dok luk ne bude providan. Dodamo brašno na izdinstani luk, promešamo, sipamo polako mleko i mešamo stalno, kako se ne bi zgrudvalo.
  • Vratimo meso na luk, dodamo limun, so i peršun, promešamo, par minuta još ostavimo na vatri i onda sklonimo – fil gotov.
  • Pospemo dasku brašnom. Odmrznuto testo razvijemo na tanko. Vadimo modlom krugove, ne premale – recimo veličine kao za krofne, nekih 7 – 8 cm.
  • Nakon svakog razvijenog komada testa, ponavljamo postupak: kada smo izvadili krugove, na svaki stavimo malo fila po sredini kruga. Onda jedan za drugim savijamo kao sarmice, dobro stisnemo da se skroz zalepe, kako fil ne bi iscurio.
  • Izmutite jaja za pohovanje, dodajte malo soli u njih (ja sam 1 kašikicu). U drugu posudu sipajte prezle. Uključite mast ili ulje da se ugreje, ne prejako – da ne bi gorela prezla.
  • Umočite rissole u jaja, zatim u prezlu i stavite ih u posebnu činiju, dok ne skupite par komada koje ćete staviti da se peku.
  • Kada je ulje ili mast ugrejano, stavljajte nekoliko komada da se peku. Trebalo bi ih peći u fritezi, ali može i na jakoj vatri u dubljem tiganju, da u njemu bude 2-3 cm ulja.
  • Pečene rissole stavljati na salvetu da se ocede.
  • Služiti sa nekom salatom i sosom ili prelivom po želji.