RIBA SA POVRĆEM

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 3 do 4 kašike ulja
  • 1 glavicu crnog luka
  • 1 do 2 čena belog luka
  • 1 kašika isečenog peršunovog lišća
  • 1 koren praziluka
  • 1 veća šargarepa
  • 2 do 3 paradajza
  • 750 g do 1 kg morskih riba
  • so biber
  • sok od limuna
  • malo belog vina

Upustvo

  • Ribe očistiti, oprati, nakapati sokom od limuna i posoliti.
  • Zagrejati ulje, dodati sitno isečeni crni luk, na kolutove isečen praziluk i na kolutove isečenu šargarepu, pa sve poklopljeno dinstati.
  • Kada je malo omekšalo, dodati očišćen, oljušten i na komadiće isečen paradajz i iseckan beli luk, pa kratko prodinstati sa povrćem.
  • Dodati pripremljene komade ribe, sve pobiberiti i doliti malo tople vode. Na umerenoj temperaturi poklopljeno dinstati oko 30 minuta.
  • Pred kraj kuvanja doliti malo belog vina. Pre služenja posuti iseckanim peršunovim listom.
  • Uz ovako pripremljenu ribu služiti kačamak, kuvan krompir ili kuvan pirinač.