Sastojci:
Za testo:
500 g oštrog brašna
250 g maslaca
1 kašika sitnog šećera
so
2 žumanceta
2 kašike kisele pavlake
Za nadev:
100 g maslaca
200 g sitnog šećera
4 žumanceta
280 g kiselog sremskog sira
1 kašika brašna
4 belanceta
Priprema:
Na dasku za mešenje prosejati pola kg oštrog brašna, staviti 250 g maslaca, 1 kašiku sitnog šećera, malo soli, 2 žumanceta, i 2 kašike kisele pavlake.
Dobro testo izmesiti, razviti ga na dasci i podeliti na dva dela. Namazati pleh maslacem, pa u taj pleh staviti 1 deo testa. Zatim pitu nadevati.
Za nadev nam je potrebno izmešati 100 g maslaca, 200 g sitnog šećera, i 4 žumanceta. Mešati 1/4 sata, a zatim dodati 280 g propasiranog kiselog sremskog sira, 1 kašiku brašna i čvrsto ulupan sneg od 4 belanceta.
Taj nadev prevući preko prve polovine testa u plehu, a zatim nadev pokriti drugim delom testa. Pleh staviti u pećnicu i pitu rumeno ispeći.
Pečenu pitu iseći i posuti je šećerom zamirisanim vanilom.
Testo za ovu pitu mora se raditi na hladnom mestu, jer se inače pri radu kida. Sir treba da bude što masniji.