SLATKA PITA

Sastojci:

Za testo:

500 g oštrog brašna

250 g maslaca

1 kašika sitnog šećera

so

2 žumanceta

2 kašike kisele pavlake

Za nadev:

100 g maslaca

200 g sitnog šećera

4 žumanceta

280 g kiselog sremskog sira

1 kašika brašna

4 belanceta

Priprema:

Na dasku za mešenje prosejati pola kg oštrog brašna, staviti 250 g maslaca, 1 kašiku sitnog šećera, malo soli, 2 žumanceta, i 2 kašike kisele pavlake.

Dobro testo izmesiti, razviti ga na dasci i podeliti na dva dela. Namazati pleh maslacem, pa u taj pleh staviti 1 deo testa. Zatim pitu nadevati.

Za nadev nam je potrebno izmešati 100 g maslaca, 200 g sitnog šećera, i 4 žumanceta. Mešati 1/4 sata, a zatim dodati 280 g propasiranog kiselog sremskog sira, 1 kašiku brašna i čvrsto ulupan sneg od 4 belanceta.

Taj nadev prevući preko prve polovine testa u plehu, a zatim nadev pokriti drugim delom testa. Pleh staviti u pećnicu i pitu rumeno ispeći.

Pečenu pitu iseći i posuti je šećerom zamirisanim vanilom.

Testo za ovu pitu mora se raditi na hladnom mestu, jer se inače pri radu kida. Sir treba da bude što masniji.

Print Recipe
SLATKA PITA
Obrok desert
Serviranje
Obrok desert
Serviranje