MILLE-FEUILLE KOLAČ

Sastojci:

200 g lisnatog testa

prah šećer

600 ml mleka

štapić vanile ili ekstrakt vanile

3 jaja

60 g gustina

150 g klasičnog šećera

100 g čokolade za kuvanje za glazuru

Priprema:

Razvucite lisnato testo u većih pleh – možete onaj veličine rerne. Za ovo će vam trebati malo brašna kako se testo ne bi lepilo. Stavite u pleh papir za pečenje, pa preko razvučeno lisnato testo i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Potom izvadite pleh, preko testa stavite papir za pečenje, pa ga poklopite drugim plehom – ne treba da bude pretežak, kako se testo ne bi previše diglo. Potom vratite u rernu na još 20-ak minuta. Pre nego što vratite testo u rernu najbolje bi bilo da ga presečete na tri jednaka dela tako da dobijete oblike praugaonika.

Izvadite pleh iz rerne, sklonite gornji pleh i papir za pečenje, pa pospite lisnato testo prah šećerom, i onda ga vratite u rernu koju ste prethodno pojačali na 260 stepeni, ili koliko vam je već maksimalno, i ostavite tako još oko 5 minuta, kako bi testo postalo hrskavo. Ovde morate sve vreme paziti da se korice ne prepeku.

Kada ste završili sa ovim delom, prelazite na fil:

Stavite u šerpu mleko i pola količine šećera zajedno sa štapićem vanile ili vanilinim ekstraktom po ukusu. Dok čekate da mleko proključa u drugoj posudi umutite jaja, drugu polovinu šećera i gustin. Kada mleko proključa dodavajte polako žutu smesu uz konstantno mešanje kako se ne bi stvorile grudvice i smanjite temperaturu kako vam fil ne bi zagoreo. Kada je smesa dovoljno gusta sklonite je sa ringle i ostavite da se prohladi.

Potom filujete korice tako što između prve i druge, i druge i treće stavljate fil, i to pomoću šprica.

Završavate sa koricom, preko koje treba da dođe fondan.

Na kraju je ostalo da fondan išarate čokoladom za kuvanje koju ste prethodno otopili kao kad pravite glazuru.

Print Recipe
MILLE-FEUILLE KOLAČ
mille-feuille
Obrok desert
Serviranje
Obrok desert
Serviranje
mille-feuille