KOSIDO (ŠPANSKI LONAC)

Sastojci:

1 kg goveđeg mršavog mesa

500 g kostiju sa srži

700 g pilećeg mesa

4 l vode

soli

500 g masnije šunke ili hamburške slanine

100 g šargarepe

50 g celera

100 g praziluka

150 g kelja

3 glavice crnog luka

2 do 3 čena belog luka

250 g krompira

150 g ćorisa

100 g rezanaca

1 kašika maslinovog ulja

Priprema:

Kosido je tipično špansko jelo i ne može se zamisliti bez ćorisa. To je španska kobasica načinjena od sitno isečenog svinjskog mesa uz dodatak belog luka i cimeta, koja se suši. Baš ova kobasica daje kosidu karakterističan ukus.

Kosido nije složenac, iako se svi dodaci zajedno kuvaju. Posebno se služi supa, a posebno meso sa povrćem.

Goveđe meso, kosti i pileće meso oprati. Vodu sipati u nešto veći lonac, posoliti je i staviti na štednjak. Kada voda uzavri, dodati slaninu, kosti i oprano goveđe meso, pa na nešto jačoj vatri sve kuvati dok ne uzavri., a zatim poklopljeno na umerenoj vatri i dalje kuvati oko 2 sata.

Posle 1 sata kuvanja staviti i pileće meso pa sve zajedno na umerenoj vatri i dalje kuvati. Dodati očišćeno povrće, na četvrtine isečen crni luk, kao i čen belog luka.

Krompir oljuštiti, iseći ga u kriške pa i njega dodati mesu i povrću i zajedno dalje omekšavati na umerenoj vatri. Pred kraj kuvanja dodati kobasicu i kuvati sve zajedno oko 10 do 15 minuta, skinuti lonac sa vatre i ostaviti da malo odstoji, a zatim oprezno izvaditi meso i povrće.

Supu procediti, zakuvati rezance i kuvati ih oko 10 minuta. Za to vreme meso iseći u lepe listove i komadiće, pa ih složiti na zagrejan tanjir. Posebno zagrejati maslinovo ulje, dodati mu sitno iseckan beli luk i malo ga propržiti, pa time preliti povrće i krompir.

Služiti najpre supu, a zatim meso sa povrćem. Uz ovo jelo se služi beli hleb i domaće špansko vino.

Print Recipe
KOSIDO (ŠPANSKI LONAC)
Obrok glavno jelo
Serviranje
Obrok glavno jelo
Serviranje