GULAŠ OD LEBLEBIJA

Sastojci:

100 g sirove leblebije
100 g šargarepe (2 manje šargarepe)
100 g krompira (1 kom.)
50 g crvenog luka (1 kom)
malo maslinovog ulja
malo mlevenog muškatnog oraščića
malo mešavine mediteranskog začinskog bilja
malo đumbira u prahu
malo kandiranog đumbira
malo kurkume u prahu
malo soli
malo soda bikarbone
malo bibera mlevenog
oko 650 ml vode
1 kašičica skrobnog brašna

Priprema:

Veče pre pripreme gulaša, sirove leblebije stavite u šerpu i prelijte sa hladnom vodom, ostavite tokom noći da nabubre. Što su duže leblebije u vodi to se više skraćuje vreme kuvanja.

Nabubrele leblebije staviti u cetku i dobro isprati hladnom vodom. Šargarepu oprati, oljuštiti i iseći. Krompir oprati oljuštiti i iseći na sitne kockice. Crveni luk oljuštiti i sitno iseckati. U šerpi zagrejati malo maslinovog ulja. Na ulju propržiti iseckani luk, šargarepu i krompir oko 5 minuta.

Dodati opranu i isceđenu leblebiju, so, biber, malo soda bikarbone.

Zatim dodati 500 ml vode i sve ostale začine.

Kuvati na srednjoj vatri da krčka oko 30-40 minuta, dok leblebije ne omekšaju (ne smeju se raspasti). Nakon 20 minuta kuvanja dodati još 150 ml vode. Kada su leblebije kuvane, u šoljici razmutiti skrobno brašno sa 2 kašike vode i dodati u gulaš i još kratko prokuvati.

Količina vode i skrobnog brašna je prizvoljna zavisno da li volite gušći ili ređi gulaš.

Print Recipe
GULAŠ OD LEBLEBIJA
gulas od leblebija
Obrok glavno jelo
Serviranje
Obrok glavno jelo
Serviranje
gulas od leblebija