Sastojci:

5 kg smokava (očišćenih,
2 kg šećera,
3 kesice vanilin šećera

Priprema:

Smokve oprati, očistiti, iseći, izmeriti i staviti u šerpu.

Usitniti štapnim mikserom.

Sipati i šećer.

Promešati, staviti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje.

Kad tečnost uvri i džem bude gušći, neprestano mešati. Izvaditi malo džema na tacnu, ohladiti i proveriti gustinu. Pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer.

Oprane i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C, posle pola sata izvaditi tegle i ostaviti nekoliko minuta da se prohlade.

Topao džem sipati u tople tegle, vratiti u toplu (isključenu) rernu na još 15 minuta.

Izvaditi, dobro zatvoriti tegle, uviti ih u peškir i ostaviti da se tako skroz ohlade.

Džem od smokava