Sastojci:

Brašno 100 gr
Žumanca 3
Maslac 70 gr
Maslinovo ulje kasicica
Parmezan 20 gr
So i biber po ukusu
Ruzmarin grancica
Malo vode po potrebi
Limunov sok 1/2 limuna

Priprema:

Napravite pastu za raviole od brašna, jednog žumanceta i malo maslinovog ulja i polako pravite testo dodajući pomalo hladne vode po potrebi. U međuvremenu stavite veliku šerpu sa vodom da se zagreva. Razvijte testo za pastu. Testo treba da bude tanko kao papir. Ako imate mašinu za pastu to je odlično, ako ne, možete korisiti oklagiju. U svakom slučaju potrebno je da se razvuče testo što tanje. Isecite pastu na dva jednaka kvadrata ili kruga, jedan kvadrat će biti podloga a drugim cete poklopiti žumance a zatim spojiti krajeve. Obavezno pospite malo brašna ispod paste da se ne bi zalepila za povrsinu radnog stola.

Nežno postavite žumance na sredinu jednog kvadrata paste i potom prekrijte drugim.

Spojite krajeve nezno utrljavajući ivice prstima sa malo vode i pritisnite. Strpljenje i nežne ruke je sve sto vam je potrebno.

Na blagoj vatri u tiganju stavite maslac da se topi i ubacite ruzmarin. Kada se maslac sasvim istopi, smanjite vatru i dodajte limunov sok.U medjuvremenu dodajte u šerpu sa ključalom vodom malo soli i maslinovog ulja. Polako spuštajte raviole u vodu i ostavite da se kuvaju jedan minut. Nežno izvadite raviole iz šerpe na tanjir i prelijte maslacem i ruzmarinom preko. Pospite malo rendanog parmezana, začiniti solju i biberom i služite.

RAVIOLI SA ŽUMANCETOM

Course: glavno jelo