Sastojci:

200 g čokolade za kuvanje
100 g putera
150 g šećera u prahu + 50 g za valjanje (za valjanje može i kristal šećer)
2 cela jajeta
100 g pečenih lešnika
150 g brašna T 400 meko
1 kašikica praška za pecivo
prstohvat soli
4 supene kašike mleka

Priprema:

Čokoladu rastopite u šerpici, na pari, ili u mikrotalasnoj pećnici.

Sameljite lešnike mlinom ili seckom (keks će biti lepši ako koristite mlin).

Mikserom mutite puter sa šećerom u prahu dok masa ne postane penasta, pa zatim redom dodajte jaja, prohlađenu čokoladu, samlevene lešnike, brašno pomešano sa praškom za pecivo i prstohvatom soli, i na kraju mleko. Masa mora biti ujednačena.

Pripremljenu smesu ostavite u frižider na nekoliko sati, a može i preko noći da odstoji.

Rashlađenu smesu izvadite iz frižidera i kašičicom uzimajte po malo, te nauljenim rukama oblikujte kuglice veličine manjeg oraha. Kuglice ređajte na tacnu ili dasku prekrivenu providnom folijom da vam se ne bi zalepile.

Svaku kuglicu uvaljate u prah-šećer i stavljajte u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje, na odstojanju od 2 cm.

Kekse pecite u zagrejanoj rerni na 180 0C, 7–10 minuta. Vreme pečenja zavisi od veličine kuglica.

Keksiće možete služiti odmah. Ohlađene čuvajte u limenoj kutiji sa poklopcem.

RASPUCANCI

Course: desert