RASPUCANCI

Course: desert

Sastojci

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 100 g putera
  • 150 g šećera u prahu + 50 g za valjanje za valjanje može i kristal šećer
  • 2 cela jajeta
  • 100 g pečenih lešnika
  • 150 g brašna T 400 meko
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 4 supene kašike mleka

Upustvo

  • Čokoladu rastopite u šerpici, na pari, ili u mikrotalasnoj pećnici.
  • Sameljite lešnike mlinom ili seckom (keks će biti lepši ako koristite mlin).
  • Mikserom mutite puter sa šećerom u prahu dok masa ne postane penasta, pa zatim redom dodajte jaja, prohlađenu čokoladu, samlevene lešnike, brašno pomešano sa praškom za pecivo i prstohvatom soli, i na kraju mleko. Masa mora biti ujednačena.
  • Pripremljenu smesu ostavite u frižider na nekoliko sati, a može i preko noći da odstoji.
  • Rashlađenu smesu izvadite iz frižidera i kašičicom uzimajte po malo, te nauljenim rukama oblikujte kuglice veličine manjeg oraha. Kuglice ređajte na tacnu ili dasku prekrivenu providnom folijom da vam se ne bi zalepile.
  • Svaku kuglicu uvaljate u prah-šećer i stavljajte u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje, na odstojanju od 2 cm.
  • Kekse pecite u zagrejanoj rerni na 180 0C, 7–10 minuta. Vreme pečenja zavisi od veličine kuglica.
  • Keksiće možete služiti odmah. Ohlađene čuvajte u limenoj kutiji sa poklopcem.