PUTER KEKS

Sastojci

  • 200 g putera
  • 250 g oštrog brašna tip 400
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 1 kašičica ekstakta vanile ili štapić vanile
  • 150 g šećera
  • Narendana kora pola limuna

Upustvo

  • Izvadite puter iz frižidera nekoliko sati ranije da bi omekšao. Kad se to dogodi, stavite ga u posudu za mućenje, dodajte šećer i mutite mikserom koji ste uključili na najjače.
  • Treba da dobijete penastu masu u koju onda dodajete jaje i nastavljate da mutite dok se sve lepo ne sjedini.
  • Pomešajte prosejano brašno i prašak za pecivo i postepeno ga dosipajte u masu. Na kraju dodajte vanilu i narendanu koru limuna.
  • U jednom trenutku biće neophodno da promenite metlice miksera i stavite jače, spiralne, jer će testo biti gusto. Mutite sve dok ne dobijete glatko i meko testo.
  • Zatim ga umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider da se hladi oko sat vremena. Nakon toga na pobrašnjenju dasku stavite ohlađeno testo i oklagijom ga razvucite na debljinu od oko pet milimetara.
  • Pomoću modli različitog oblika vadite testo i ređajte na pek-papir koji ste stavili u pleh za pečenje. U rerni, koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni, keks pecite 10-12 minuta.