PUNJENE TIKVICE SA MESOM ZAPEČENE U RERNI

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 5 tikvica srednje veličine duguljastih
  • 1/2 kg mlevenog junećeg mesa
  • 1/2 l pavlake za kuvanje
  • 200 g trapist sira
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • so
  • biber
  • list peršuna sitno seckani
  • ulje

Upustvo

  • Prvo što je potrebno jeste da očistite crn ii beli luk, pa da ga potom što sitnije iseckate. Nemojte mešati crni i beli luk.
  • Potom stavite u šerpu za dinstanje malo ulja, zagrejte, pa smanjite vatru, i dodajte sitno iseckani crni luk. Sve to dobro izdinstajte dok luk ne dobije staklastu strukturu, dodajte beli luk (njega stavljate kasnije kako ne bi zagoreo), a onda dodajte i meso.
  • Sve dobro izmešajte, začinite solju i i biberom, pa dinstajte 10ak minuta dok meso ne promeni boju. U izdinstano meso sipajte 250 ml pavlake za kuvanje, dobro promešajte i ostavite na isključenoj ringli još 1 minut. Na kraju je ostalo da u smesu za punjenje ubacite i seckani peršun.
  • Tikvice dobro operite, ali ih nemojte ljuštiti. Presecite na pola uzduž, pa ih pomoću male kašike izdubite sve dok ne uklonite onu mekanu sredinu sa semenkama.
  • Potom uzmite veći pleh – jer ćete imati 10 komada punjenih tikvica, pa ih poređajte na papir za pečenje. Ravnomerno rasporedite smesu u tikvice.
  • Trapist naribajte, pa ga pospite po napunjenim tikvicama, pa sve to prelijte ostatkom pavlake za kuvanje.
  • Stavite tikvice da se peku u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 40-45 minuta.