PUNJENE TIKVICE SA MESOM ZAPEČENE U RERNI
Course: glavno jelo
Sastojci
- 5 tikvica srednje veličine duguljastih
- 1/2 kg mlevenog junećeg mesa
- 1/2 l pavlake za kuvanje
- 200 g trapist sira
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- so
- biber
- list peršuna sitno seckani
- ulje
Upustvo
- Prvo što je potrebno jeste da očistite crn ii beli luk, pa da ga potom što sitnije iseckate. Nemojte mešati crni i beli luk.
- Potom stavite u šerpu za dinstanje malo ulja, zagrejte, pa smanjite vatru, i dodajte sitno iseckani crni luk. Sve to dobro izdinstajte dok luk ne dobije staklastu strukturu, dodajte beli luk (njega stavljate kasnije kako ne bi zagoreo), a onda dodajte i meso.
- Sve dobro izmešajte, začinite solju i i biberom, pa dinstajte 10ak minuta dok meso ne promeni boju. U izdinstano meso sipajte 250 ml pavlake za kuvanje, dobro promešajte i ostavite na isključenoj ringli još 1 minut. Na kraju je ostalo da u smesu za punjenje ubacite i seckani peršun.
- Tikvice dobro operite, ali ih nemojte ljuštiti. Presecite na pola uzduž, pa ih pomoću male kašike izdubite sve dok ne uklonite onu mekanu sredinu sa semenkama.
- Potom uzmite veći pleh – jer ćete imati 10 komada punjenih tikvica, pa ih poređajte na papir za pečenje. Ravnomerno rasporedite smesu u tikvice.
- Trapist naribajte, pa ga pospite po napunjenim tikvicama, pa sve to prelijte ostatkom pavlake za kuvanje.
- Stavite tikvice da se peku u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 40-45 minuta.