PRŽENI PIRINAČ SA JAJIMA

Course: hladno predjelo

Sastojci

  • 120 g pirinča sa dugim zrnom
  • 2 kašike ulja
  • 2 jajeta
  • Po želji kao dodatak:
  • luk
  • mladi luk
  • grašak
  • tucana paprika
  • pavlaka

Upustvo

  • Skuvajte pirinač u vodi, dobro ga ocedite i vrelog istresite na pleh da para što pre izađe.
  • Ugrejte ulje u nelepljivom tiganju, pa sipajte pirinač i pržite ga dva do tri minuta.
  • Pomerite pirinač na ivice tiganja.
  • Razbijte jaja u posudu, začinite suvim začinom i sipajte u tiganj, u sredinu, pa kratko ostavite da se prže.
  • Dok su jaja još rovita, pomešajte s pirinčem i nastavite da pržite, brzo mešajući.
  • Ako volite da ostanu krupniji komadići jaja, možete da ih ostavite malo duže da se prže bez mešanja pa tek onda da ih razbijete varjačom.
  • Sipajte pirinač u činijice za služenje i pospite seckanim mladim lukom za dekoraciju.
  • Ovaj pirinač možete spremiti i sa crnim lukom. Njega samo treba da malo propržite na ulju pre nego što dodate pirinač i jaja, ostatak recepta je isti.
  • Takođe, veoma je ukusno ako u prženi pirinač s jajima dodate tucanu papriku ili ako preko pirinča koji ste servirali sipate kiselu pavlaku.
  • Za posebno dekorativan prženi pirinač s jajima, izmešajte ga s malo barenog graška.