PRŽENI PIRINAČ SA JAJIMA
Course: hladno predjelo
Sastojci
- 120 g pirinča sa dugim zrnom
- 2 kašike ulja
- 2 jajeta
- Po želji kao dodatak:
- luk
- mladi luk
- grašak
- tucana paprika
- pavlaka
Upustvo
- Skuvajte pirinač u vodi, dobro ga ocedite i vrelog istresite na pleh da para što pre izađe.
- Ugrejte ulje u nelepljivom tiganju, pa sipajte pirinač i pržite ga dva do tri minuta.
- Pomerite pirinač na ivice tiganja.
- Razbijte jaja u posudu, začinite suvim začinom i sipajte u tiganj, u sredinu, pa kratko ostavite da se prže.
- Dok su jaja još rovita, pomešajte s pirinčem i nastavite da pržite, brzo mešajući.
- Ako volite da ostanu krupniji komadići jaja, možete da ih ostavite malo duže da se prže bez mešanja pa tek onda da ih razbijete varjačom.
- Sipajte pirinač u činijice za služenje i pospite seckanim mladim lukom za dekoraciju.
- Ovaj pirinač možete spremiti i sa crnim lukom. Njega samo treba da malo propržite na ulju pre nego što dodate pirinač i jaja, ostatak recepta je isti.
- Takođe, veoma je ukusno ako u prženi pirinač s jajima dodate tucanu papriku ili ako preko pirinča koji ste servirali sipate kiselu pavlaku.
- Za posebno dekorativan prženi pirinač s jajima, izmešajte ga s malo barenog graška.