Sastojci:
Za princes krofne:
- 3 dl vode
- 1,5 dl suncokretovo ulje
- 1/4 kašičice soli
- 210 g glatkog brašna
- 6 kom jaja
Krem:
- 3,5 dl mleka
- 1 kom pudinga od vanile
- 4 kašike šećera
- 250 g mascarpone sira
- 2 dl slatke pavlake
150 – 200 g jagoda
Priprema:
U srednji lonac stavite vodu, ulje i so da prokuva. Dodajte brašno uz neprestano mešanje varjačom, pa kad se smesa spoji i počne da se lepi za dno, kuvajte još pola minuta, a zatim sklonite sa vatre.
Smesu ostavite da se prohladi 15 minuta, a zatim joj dodajte jedno po jedno jaje uz mešanje mikserom (paziti da smesa nije prevruća, jer nam svakako nije cilj dobiti kajganu). Smesu izradite mikserom dok ne postane glatka i srednje gusta.
Pripremite plitki pleh veličine pećnice, obložite ga papirom za pečenje, a zatim ukrasnom špricom oblikujte kupice od 3-4 cm.
Zagrejte rernu na 220°C (ako vam je rerna jaka, prilagodite temperaturu,tada je bolje na 200°C pa tek kad je u potpunosti zagrejana, stavite pleh i pecite princes krofne dok ne dobiju zlatnu boju. Vrlo je važno pritom ne otvarati rernu, pa čak i ako ste vrlo radoznali.
Pečene princes uštipke premjestite sa pleha na radnu površinu i odmah ih prerežite tako da kapica iznosi 1/3, a donji deo preostalih 2/3.
Pripremite kremu tako što ćete staviti 3 dl mleka da provri, a onda umešajte puding od vanile koji ste razradili sa šećerom i 0,5 dl mleka. Skuvajte puding, sklonite lonac sa vatre i pustite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Slatku pavlaku za šlag izradite mikserom, a zatim umešajte mascarpone i ohlađeni puding. Sve zajedno izradite mikserom da dobijete glatku kremu.
Jagode iseckajte na sitne kockice.
Princes krofne napunite prvo ukrasnom špricom sa kremom, zatim pospite jagode i stavite gornji dio krofne.
Po želji mogu se posuti prah šećerom ili ukrasiti otopljenom čokoladom.