Sastojci:

Za princes krofne:

  • 3 dl vode
  • 1,5 dl suncokretovo ulje
  • 1/4 kašičice soli
  • 210 g glatkog brašna
  • 6 kom jaja

Krem:

  • 3,5 dl mleka
  • 1 kom pudinga od vanile
  • 4 kašike šećera
  • 250 g mascarpone sira
  • 2 dl slatke pavlake

150 – 200 g jagoda

Priprema:

U srednji lonac stavite vodu, ulje i so da prokuva. Dodajte brašno uz neprestano mešanje varjačom, pa kad se smesa spoji i počne da se lepi za dno, kuvajte još pola minuta, a zatim sklonite sa vatre.

Smesu ostavite da se prohladi 15 minuta, a zatim joj dodajte jedno po jedno jaje uz mešanje mikserom (paziti da smesa nije prevruća, jer nam svakako nije cilj dobiti kajganu). Smesu izradite mikserom dok ne postane glatka i srednje gusta.

Pripremite plitki pleh veličine pećnice, obložite ga papirom za pečenje, a zatim ukrasnom špricom oblikujte kupice od 3-4 cm.

Zagrejte rernu na 220°C (ako vam je rerna jaka, prilagodite temperaturu,tada je bolje na 200°C pa tek kad je u potpunosti zagrejana, stavite pleh i pecite princes krofne dok ne dobiju zlatnu boju. Vrlo je važno pritom ne otvarati rernu, pa čak i ako ste vrlo radoznali.

Pečene princes uštipke premjestite sa pleha na radnu površinu i odmah ih prerežite tako da kapica iznosi 1/3, a donji deo preostalih 2/3.

Pripremite kremu tako što ćete staviti 3 dl mleka da provri, a onda umešajte puding od vanile koji ste razradili sa šećerom i 0,5 dl mleka. Skuvajte puding, sklonite lonac sa vatre i pustite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Slatku pavlaku za šlag izradite mikserom, a zatim umešajte mascarpone i ohlađeni puding. Sve zajedno izradite mikserom da dobijete glatku kremu.

Jagode iseckajte na sitne kockice.

Princes krofne napunite prvo ukrasnom špricom sa kremom, zatim pospite jagode i stavite gornji dio krofne.

Po želji mogu se posuti prah šećerom ili ukrasiti otopljenom čokoladom.

PRINCES KROFNE SA JAGODAMA

Course: desert