PRINCES KROFNE
Course: desert
Sastojci
- 250 ml vode
- 100 ml ulja
- malo soli
- 150 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 4 jajeta
Za fil:
- 1 l mleka
- 5 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 3 kašike vrhom pune brašna
- 3 kašike vrhom pune gustina
- 1 kesica vanilin šećera
Upustvo
- Vodu, ulje i malo soli (na vrh kašičice) staviti da provri. Skloniti sa ringle, dodati brašno i prašak za pecivo, izmešati. Kad se ohladi, dodavati jaja, jedno po jedno i mešati varjačom. Kad se formira glatko testo, čajnom kašičicom vaditi krofne veličine manjeg oraha i ređati ih sa razmakom (jer dosta narastu) u pleh, podmazan ili obložen papirom za pečenje. Peći 20-tak minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Smanjivati temperaturu (do 150 stepeni), ali u toku pečenja ne otvarati rernu. U 800 ml mleka staviti šećer i vanilin šećer i zagrejati (ali da ne provri). Umutiti žumanca, dodati 200 ml mleka, gustin i brašno i dobro izmiksati (da nema grudvica). Dodati tu smesu u zagrejano mleko i uz stalno mešanje kuvati da se zgusne. Ohlađene krofne preseći na pola i puniti ohlađenim filom. Posuti prah šećerom.