Sastojci:

2 jajeta
1 čaša gustog jogurta
100 ml ulja
200 ml gazirane vode
1 kesica praška za pecivo
300-400 g mlevenog mesa
100 ml ulja
po ukusu so
biber
suvi biljni začin
500 g gotovih kora za pitu

Priprema:

Fil od mesa: Crni luka usitniti pa ga propržiti na ulju, (luk treba biti staklaste boje). Dodati mleveno meso pa dinstati oko 10 minuta. Kada se upržilo meso zajedno sa lukom dodati po ukusu so, biber i biljni začin.

Napraviti preliv: U posudu umutiti jaja, dodati jogurt, ulje i prašak za pecivo, gaziranu vodu, promešati i sjediniti masu.

Kore podeliti na dva jednaka dela, (otprilike oko 8 kora, tih 8 kora podeliti na pola na 4 kore). U tepsiju poređati prve 4 kore, da im krajevi prelaze sa strane (kao što je na prvoj slici prikaz). Pripremljenim prelivom od jogurta sa jajima, kašikom preliti zgužvane kore.

Polovinu fila od mesa sa lukom posipati preko kora prelivene sa jogurtom i jajima. Drugu polovinu od 8 kora podeliti na 4 kore kao prvu polovinu i ponoviti postupak. Zgužvati 4 kore, preliti prelivom od jogurta sa jajima (ostaviti preliv da biste imali do kraja). Sipati preko prelivenih kora ostatak fila od mesa. Ostale 4 kore, takođe ih zgužvati i ostatkom preliva od jogurta sa jajima preliti preko kora.

Kada je završeno ređanje kora treba vratiti nazad onih 4 kora koje prelaze preko. Preklapati jednu preko druge kore i formirati krug, tj. burek. Ako je ostalo malo preliva preliti burek odozgo.

Zagrejati rernu na 200 C i peći burek oko 35 minuta. Preliveni burek s mesom služiti dok je vruć, uz jogurt ili uz kiselo mleko.

PRELIVENI BUREK