PRASIĆI

Course: toplo predjelo

Sastojci

  • 2,5 dl mleka
  • 2,5 dl vode
  • 1 kvasac
  • 3 kašičice soli
  • 2 cela jajeta
  • 2 žumanceta
  • 1 kašika šećera
  • 1 kafena šolja ulja
  • 1 kg brašna

Upustvo

  • Mleko i vodu zagrejati da bude mlako, dodati kvasac i šećer i pustiti da odradi. Brašno staviti u posudu za mešenje, dodati navreli kvasac, 2 jajeta, so i ulje. Zamesiti testo srednje tvrdoće.
  • Testo razviti vaditi po tri pogačice rzčličite veličine, lepiti ih jednu na drugu da se dobije glava i njuška od praseta. Iseći za svako prase po dva trouglića i zalepiti ih kao uši i po dva zrna bibera kao oči. Sve premazati žumancetom. Testo ne kisne, nego pola sata stoji u plehu i onda se stavlja na pečenje.