PRASIĆI
Course: toplo predjelo
Sastojci
- 2,5 dl mleka
- 2,5 dl vode
- 1 kvasac
- 3 kašičice soli
- 2 cela jajeta
- 2 žumanceta
- 1 kašika šećera
- 1 kafena šolja ulja
- 1 kg brašna
Upustvo
- Mleko i vodu zagrejati da bude mlako, dodati kvasac i šećer i pustiti da odradi. Brašno staviti u posudu za mešenje, dodati navreli kvasac, 2 jajeta, so i ulje. Zamesiti testo srednje tvrdoće.
- Testo razviti vaditi po tri pogačice rzčličite veličine, lepiti ih jednu na drugu da se dobije glava i njuška od praseta. Iseći za svako prase po dva trouglića i zalepiti ih kao uši i po dva zrna bibera kao oči. Sve premazati žumancetom. Testo ne kisne, nego pola sata stoji u plehu i onda se stavlja na pečenje.