POTAŽ OD ŠARGAREPE I KRUŠKE

Sastojci

  • 650 g šargarepe
  • 2 velike kašike ulja
  • 3 praziluka
  • 2 stabiljke celera
  • 4 čena belog luka
  • 2 kruške
  • 4 male kašike mlevenog đumbira
  • 1 1/2 male kašike mlevenog koriandera
  • 1 mala kašika semenki od senfa
  • 1/4 male kašike soli
  • 1/4 male kašike bibera
  • 5 šolja vode
  • 1 šolja belog vina
  • 6 velikih kašika iseckanog pistaća
  • 6 velikih kašika grčkog jogurta

Upustvo

  • Povrće oprati, očistiti i iseći na manje komade. Tepsiju obložiti sa papirom za pečenje.
  • Isečenu šargarepu staviti u pripremljenu tepsiju i posuti sa 2 male kašike ulja. Peći 25-30 min. na temperaturi od 200°C.
  • U serpu usuti 2 male kašike ulja i kad se ulje ugreje dodati praziluk i dinstati 3 min. Zatim dodati celer, beli luk i nastaviti sa dinstanjem 3 min.
  • Dodati očišćene i oguljene kruške, djumbir, koriander, semenke od senfa, so, biber i dinstati još 2 min.
  • Zatim usuti vodu i vino. Kuvati na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Na kraju dodati šargarepu.
  • Kuvano povrće usuti u blender.
  • Isečene pistaće malo propržiti. Supu služiti sa pistaćima i jogurtom.