POHOVANE LIGNJE
Course: glavno jelo
Sastojci
- 1 kg lignji
- brašno po potrebi
- prezle po potrebi
Marinada:
- 2 limuna
- 4 čena belog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 3 grančice ruzmarina
- 1 šaka limunskog timijana
- so po ukusu
Upustvo
- Lignje očistite i nasecite na kolutove. Dobro ih ocedite od vode, uvaljajte u brašno, pospite prezlama i pržite u dubljem sudu u maloj količini ulja.
- Ukoliko lignje dok se prže počnu da prskaju poklopite sud i protresite ga da se komadići prevrnu i ispeku sa druge strane. Pržene lignje izvadite na papirni ubrus.
- Za marinadu iscedite limun, iseckajte sitno beli luk, kao i limunski timijan, maslinovo ulje i so. Ruzmarin iseckajte sitnije i kratko propržite na preostalom ulju, pa dodajte ostatku marinade kada listići poprime blagu boju.
- Lignje prelite marinadom i ostavite da odstoje par minuta, pa služite uz bareni pirinač ili krompir.