POHOVANE LIGNJE

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 1 kg lignji
  • brašno po potrebi
  • prezle po potrebi

Marinada:

  • 2 limuna
  • 4 čena belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 3 grančice ruzmarina
  • 1 šaka limunskog timijana
  • so po ukusu

Upustvo

  • Lignje očistite i nasecite na kolutove. Dobro ih ocedite od vode, uvaljajte u brašno, pospite prezlama i pržite u dubljem sudu u maloj količini ulja.
  • Ukoliko lignje dok se prže počnu da prskaju poklopite sud i protresite ga da se komadići prevrnu i ispeku sa druge strane. Pržene lignje izvadite na papirni ubrus.
  • Za marinadu iscedite limun, iseckajte sitno beli luk, kao i limunski timijan, maslinovo ulje i so. Ruzmarin iseckajte sitnije i kratko propržite na preostalom ulju, pa dodajte ostatku marinade kada listići poprime blagu boju.
  • Lignje prelite marinadom i ostavite da odstoje par minuta, pa služite uz bareni pirinač ili krompir.