POGAČA CIPOVKA

Sastojci

  • 1 kvasac
  • 2 šolje mlake vode
  • pola kašičice šećera
  • kašičica soli
  • kašika ulja
  • pola šolje kukuruznog brašna
  • 2 šolje integralnog brašna
  • 2 šolje crnog brašna

Upustvo

  • U činiji izdrobite kvasac, ubacite pola kašičice šećera i ulijte mlaku vodu, pustite da odstoji 5 minuta.
  • Ubacite kašiku ulja, pola šolje kukuruznog brašna i kašičicu soli. Zatim u smesu dodajte 1 šolju integralnog brašna i dobro sjedinite, posle toga 1 šolju crnog brašna i opet izmešajte.
  • Sada dodajte narednu šolju integralnog brašna i dobro izmešajte, a potom sledeću (poslednju šolju brašna) postepeno dodajte i mešajte.
  • Testo treba da se lepi i da lagano počinje da se odvaja od činije. Potrebno je da ga dobro umesite tako što ćete ga malo podizati kao kada se viljuškom muti jaje.
  • Stavite kesu preko činije i ostavite da odstoji na toplom oko 30 minuta.
  • Dobro pobrašnjavite radnu površinu i prebacite testo na nju. Istrljajte ruke brašnom, pa mesite lagano cipovku tako što ćete prvo prebaciti jednu stranu, pa drugu i zatim naredne dve tako da vučete brašno koje je ispod testa.
  • Umesite lagano i prebacite u okruglu tepsiju koju ste prethodno dobro namazali uljem.
  • Stavite rernu da se zagreva na 200 stepeni, a za to vreme neka cipovka odstoji 10 minuta.
  • Zasecite odozgo nožem u vidu krivih linija (2,3 linije).
  • I pred pečenje malo rukama isprskajte vodu po njemu.
  • Ubacite u rernu da se peče na 200 stepeni 45 minuta. Izvadite iz rerne i iz tepsije i uvijte u krpu. Služite toplo.