Sastojci:

2 konzerve tune u komadićima i u salamuri od po 180 g

2 kafene kašike senfa

170 g starog smrvljenog hleba

1 supena kašika soka ceđenog limuna

1 supena kašika vode ili salamure iz konzerve

2 supene kašike sitno seckanog svežeg peršuna

2 supene kašike sitno seckanog crnog luka

1 jaje

2 supene kašike maslinovog ulja

pola kafene kašike putera

so i biber

Priprema:

Prvo dobro iscedite tunu, pa joj u sledećem koraku dodajte kašiku maslinovog ulja.

Pomešajte tunjevinu sa smrvljenim hlebom, senfom, ceđenim limunom, kašikom vode, peršunom, lukom, so i biber dodajete po želji, i obavezno jaje, koje treba da veže sve sastojke. Sve dobro sjedinite.

Potom prelijte smesu drugom kašikom maslinovog ulja, ponovo je malo promešajte, pa krenite rukom da formirate pljeksavice u želejnoj veličini i da ih ređate jednu pored druge. Treba da odstoje u frižideru oko jedan sat.

U tiganju zagrejte malo ulja na kome ćete pljeksavice pržiti – nemojte preterivati sa količinom ulja.

Pljeskavice treba da budu lepo rumene i sa jedne i sa druge strane. Svakako će biti brzo gotove, jer tunjevini iz konzerve nije potrebna dodatna termička obrada. Dakle – oko 3 minuta sa svake strane.

 

PLJESKAVICE OD TUNJEVINE

Course: glavno jelo