PITA OD MASLACA SA RIBIZLAMA
Course: desert
Sastojci
- 250 g brašna
- 150 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 žumanceta
- ribizle
- 2 žumanceta
- 100 g šećera u prahu
- 120 g mlevenih badema
- 1 kašika ruma
- 4 belanceta
Upustvo
- Na dasku za mešenje prosejati 250 g brašna, staviti 150 g maslaca, 100 g šećera, 2 žumanceta, i ostaviti da se testo na hladnom mestu odmori. Testo razviti u koru sa prsta debljine, staviti ga u pleh pa ga upola iseći.
- Upola ispečeno testo izvaditi iz pećnice, posuti ga pošećerenim ribizlama, a preko ribizla staviti nadev.
- Za nadev nam je potrebno 2 žumanceta, koja ćemo umutiti sa 100 g šećera u prahu. Potom ćemo dodati 120 g oljuštenih i samlevenih badema, 1 kašiku ruma i na kraju dodati čvrst sneg od belanaca.
- Sve dobro promešati i preliti preko testa i ribizla.
- Zatim testo staviti u pećnicu da se dopeče. Kad je ispečeno, izvaditi ga, iseći na komade i posuti šećerom zamirisanim vanilom.