Sastojci:

• 300 g brašna

• 120 g maslaca

• kašičica soli

• kašika ulja

• 1 jaje

• žumance za premazivanje

• 300 g šunke

• glavica crnog luka

• so i biber

Priprema:

Pomešajte brašno i margarin iseckan na komadiće. Zatim dodajte ulje, so i jaja. Testo dobro izradite rukom, po potrebi dodajte vodu, prekrijte testo i ostavite da odstoji oko 60 minuta. Testo razvijte oklagijom pa secite komade testa u obliku pravougaonika dužine 10 cm.

U sredinu pravougaonika stavite nadev, sitno iseckajte šunku, sitno isečen luk, pobiberite i promešajte. Kada ste stavili nadev na sredinu pravougaonika, testo preklopite a krajeve dobro pritisnite.

Svaku pirošku premažite žumancetom, ređajte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta.

PIROŠKE SA ŠUNKOM