Sastojci:
• 300 g brašna
• 120 g maslaca
• kašičica soli
• kašika ulja
• 1 jaje
• žumance za premazivanje
• 300 g šunke
• glavica crnog luka
• so i biber
Priprema:
Pomešajte brašno i margarin iseckan na komadiće. Zatim dodajte ulje, so i jaja. Testo dobro izradite rukom, po potrebi dodajte vodu, prekrijte testo i ostavite da odstoji oko 60 minuta. Testo razvijte oklagijom pa secite komade testa u obliku pravougaonika dužine 10 cm.
U sredinu pravougaonika stavite nadev, sitno iseckajte šunku, sitno isečen luk, pobiberite i promešajte. Kada ste stavili nadev na sredinu pravougaonika, testo preklopite a krajeve dobro pritisnite.
Svaku pirošku premažite žumancetom, ređajte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta.