PILE NA GRČKI NAČIN

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 2 pileta
  • so i biber
  • 4 kašike ulja ili 3 kašike margarina
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • trećina šolje belog vina
  • 375 do 440 g smrznutog spanaća
  • so i biber
  • 3/8 l supe ili vode
  • 1/4 l milerama
  • 2 do 3 kašike brašna

Za salatu:

  • 8 paradajza
  • 2 šolje griza
  • so
  • 1 luk
  • 2 kašike ulja
  • 5 šolja vode

Upustvo

  • Očišćeno pile raseći na četvrtine, začiniti i propeći na ulju oko 20 minuta na slaboj vatri. Izvaditi meso i ostaviti na toplom mestu.
  • U masnoću dodati luk isečen na kockice i sasvim sitno iseckan beli luk i razblažiti belim vinom. Dodati odmrznut spanać i kuvati poklopljeno oko 10 minuta. Doliti supu i začiniti mileramom u koji je umešano brašno. Sve dobro prokuvati.
  • Vratiti komade pilećeg pečenja u sos i još jednom zagrejati.
  • Leti za salatu propržiti na ulju pirinač izmešan sa lukom, solju i naliti vodom. Kuvati. Zatim zaseći paradajze, izbušiti ih i ispuniti kuvanim pirinčom. Zatim ih namazati uljem i propeći u rerni oko 10 minuta.
  • Sve servirati na velikom tanjiru.