PILE NA GRČKI NAČIN
Course: glavno jelo
Sastojci
- 2 pileta
- so i biber
- 4 kašike ulja ili 3 kašike margarina
- 1 glavica luka
- 2 čena belog luka
- trećina šolje belog vina
- 375 do 440 g smrznutog spanaća
- so i biber
- 3/8 l supe ili vode
- 1/4 l milerama
- 2 do 3 kašike brašna
Za salatu:
- 8 paradajza
- 2 šolje griza
- so
- 1 luk
- 2 kašike ulja
- 5 šolja vode
Upustvo
- Očišćeno pile raseći na četvrtine, začiniti i propeći na ulju oko 20 minuta na slaboj vatri. Izvaditi meso i ostaviti na toplom mestu.
- U masnoću dodati luk isečen na kockice i sasvim sitno iseckan beli luk i razblažiti belim vinom. Dodati odmrznut spanać i kuvati poklopljeno oko 10 minuta. Doliti supu i začiniti mileramom u koji je umešano brašno. Sve dobro prokuvati.
- Vratiti komade pilećeg pečenja u sos i još jednom zagrejati.
- Leti za salatu propržiti na ulju pirinač izmešan sa lukom, solju i naliti vodom. Kuvati. Zatim zaseći paradajze, izbušiti ih i ispuniti kuvanim pirinčom. Zatim ih namazati uljem i propeći u rerni oko 10 minuta.
- Sve servirati na velikom tanjiru.