Sastojci:

but ili plećka od divlje svinje
1 kašika bobica kleke (može i borovnice)
1 kašika crnog bibera u zrnu
1 kašika majčine dušice, 1 list lovora
2 karanfilića
1 glavica luka, 1 šargarepa
1 manji celerov koren, 1 koren peršuna
1/3 šoljice vinskog sirćeta, 1/2 l jakog crnog vina
so, ulje, 1 ravna kašika brašna

Priprema:

Meso oprati, staviti u posudu sa začinima. Dodati kockice luka, šargarepe, celer, peršun, sve preliti sirćetom i vinom, ostaviti da odstoji 1 do 4 dana (koliko vam je na raspolaganju) povremeno ga okrećući.

Zatim ga ocediti, posoliti i peći na vrelom ulju sa svih strana dok ne dobije boju. Kad je dobilo lepu rumenu boju, izvaditi pečenje, na ulju prepržiti brašno dok ne požuti, doliti marinadu sa začinima i povrćem i prokuvati.

Dodati pečenje poklopiti i polako peći u rerni na 180 stepeni. Samleti povrće, a pečenje iseći tek pred služenje da iz njega ne izađe sav sok.

Poslužite obavezno sa testeninom ili kuvanim krompirom. Odlično se slaže sa kuvanim karfiolom, koji preliješ sa marmeladom od brusnica, ili sa bilo kojim drugim kuvanim povrćem. Ili samo uz sezonsku salatu, da ublaži jači ukus divljači.

PEČENA DIVLJA SVINJA U MARINADI

Course: glavno jelo