PALAČINKE SA PEČURKAMA

Course: toplo predjelo

Sastojci

Za palačinke:

  • 3 jajeta
  • brašno
  • so
  • mleko

Za nadev:

  • 1/4 kg pečuraka
  • maslac
  • so biber
  • 2 jajeta

Upustvo

  • Razbiti 3 jajeta, odvojiti belanca od žumanaca, pa 3 žumanceta penasto umutiti, a od belanaca ulupati čvrst sneg.
  • U žumanca staviti brašno, soli i toliko mleka koliko je potrebno da se napravi testo za palačinke. Na kraju dodati sneg od umućenih belanaca. Napravljeno testo ostaviti da malo odstoji.
  • Za nadev spremiti sveže pečurke, oljuštiti 1/4 kg, oprati i iseći na komade.
  • U šerpu staviti maslaca, spustiti pečurke na zagrejani maslac, dodati malo soli i bibera i dinstati ih dok voda koju su pečurke pustile ne izvri.
  • Gotove pečurke propasirati ili samleti, staviti ih u sud, dodati 2 cela jajeta i sve dobro izmešati.
  • Palačinke ispeći, nadenuti ih nadevom od pečuraka. Uviti ih, poređati na činiju, staviti u rernu da se malo propeku. Služiti tople kao predjelo.