PALAČINKE SA PEČURKAMA
Course: toplo predjelo
Sastojci
Za palačinke:
- 3 jajeta
- brašno
- so
- mleko
Za nadev:
- 1/4 kg pečuraka
- maslac
- so biber
- 2 jajeta
Upustvo
- Razbiti 3 jajeta, odvojiti belanca od žumanaca, pa 3 žumanceta penasto umutiti, a od belanaca ulupati čvrst sneg.
- U žumanca staviti brašno, soli i toliko mleka koliko je potrebno da se napravi testo za palačinke. Na kraju dodati sneg od umućenih belanaca. Napravljeno testo ostaviti da malo odstoji.
- Za nadev spremiti sveže pečurke, oljuštiti 1/4 kg, oprati i iseći na komade.
- U šerpu staviti maslaca, spustiti pečurke na zagrejani maslac, dodati malo soli i bibera i dinstati ih dok voda koju su pečurke pustile ne izvri.
- Gotove pečurke propasirati ili samleti, staviti ih u sud, dodati 2 cela jajeta i sve dobro izmešati.
- Palačinke ispeći, nadenuti ih nadevom od pečuraka. Uviti ih, poređati na činiju, staviti u rernu da se malo propeku. Služiti tople kao predjelo.