NORDIJSKI TOČAK

Course: toplo predjelo

Sastojci

  • 100 g kvasa
  • 7,5 dcl vode
  • 200 g kvasca
  • 1 kg raženog brašna
  • 2 pune kašike soli
  • po dve kašike kima komorača i anisa
  • malo mleka

Upustvo

  • Pleh posuti sa brašnom. Kvas pomešati sa vodom, razmrvljenim kvascem i sa pola količine brašna, pa ostaviti da stoji pokriveno na toplom nekoliko sati.
  • So, pola količine začina i ostatak brašna zamesiti sa kvasom. Neka testo kisne 1 sat, a zatim ga razdeliti na tri jednaka dela , dva dela izrezati na osam jednakih delova, a treći deo valjkasto izraditi i u obliku puža, složiti u sredinu pleha.
  • Manje komade, takođe valjkasto izraditi da budu dugački do 20 cm i složiti ih poput zraka oko puža. Vrhove blago postrance zaviti.
  • Pećnicu zagrejati na 250 stepeni. Hleb po površini premazati mlekom i posuti ostatkom začina. Na dno pećnice prosuti šolju vode i peći pokriveno 10 minuta. Zatim temperaturu pećnice smanjiti na 200 stepeni, a nakon 15 minuta na 180 stepeni i na toj temperaturi peći još oko 40 minuta.