Sastojci:

• 100 g kvasa
• 7,5 dcl vode
• 200 g kvasca
• 1 kg raženog brašna
• 2 pune kašike soli
• po dve kašike kima, komorača i anisa
• malo mleka

Priprema:

Pleh posuti sa brašnom. Kvas pomešati sa vodom, razmrvljenim kvascem i sa pola količine brašna, pa ostaviti da stoji pokriveno na toplom nekoliko sati.

So, pola količine začina i ostatak brašna zamesiti sa kvasom. Neka testo kisne 1 sat, a zatim ga razdeliti na tri jednaka dela , dva dela izrezati na osam jednakih delova, a treći deo valjkasto izraditi i u obliku puža, složiti u sredinu pleha.

Manje komade, takođe valjkasto izraditi da budu dugački do 20 cm i složiti ih poput zraka oko puža. Vrhove blago postrance zaviti.

Pećnicu zagrejati na 250 stepeni. Hleb po površini premazati mlekom i posuti ostatkom začina. Na dno pećnice prosuti šolju vode i peći pokriveno 10 minuta. Zatim temperaturu pećnice smanjiti na 200 stepeni, a nakon 15 minuta na 180 stepeni i na toj temperaturi peći još oko 40 minuta.

NORDIJSKI TOČAK

Course: toplo predjelo