Sastojci:

• 5 patlidžana

• 500 g mlevenog mesa

• 150 g luka

• 2 čena belog luka

• 3 do 4 sveža paradajza ili paradajz pire

• 1 veza peršuna

• lovorov list

• so i biber

• 100 ml maslinovog ulja

• 1 kašika univerzalnog začina

Za bešamel sos:

• 40 g putera

• 30 g brašna

• 500 ml mleka

• 1 kašika parmezana

• 2 jaja

• so i biber

Priprema:

Patlidžane iseći na režnjeve, posoliti i ostaviti da malo odstoje. Isprati ih vrućom vodom i osušiti kuhinjskim papirom. Složiti ih na pleh obložen aluminijumskom folijom i premazan maslinovim uljem.

Patlidžane peći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Na maslinovom ulju kratko propržiti iseckani luk, a zatim i mleveno meso.

Dodati isečen svež paradajz ili pire, lovorov list, biber, izgnječeni beli luk i univerzalni začin. Sve zajedno pržiti zalivajući vodom.

Kad meso omekša dodati iseckani peršun.

Priprema bešamel sosa: na puteru kratko propržiti brašno, zaliti hladnim mlekom i kuvati mešajući oko 5 minuta. Dodati so i biber i parmezan.

Bešamel malo ohladiti i umešati predhodnoo umućena jaja.

U vatrostalnu posudu složiti red patlidžana, po njima rasporediti deo mesa, preko toga ponovo složiti patlidžane i meso i završiti slojem patlidžana. Sve zaliti pripremljenim bešamelom.

Musaku peći u rerni na 220 stepeni do 30 minuta.

MUSAKA OD PATLIDŽANA

Course: glavno jelo