Sastojci:
• 5 patlidžana
• 500 g mlevenog mesa
• 150 g luka
• 2 čena belog luka
• 3 do 4 sveža paradajza ili paradajz pire
• 1 veza peršuna
• lovorov list
• so i biber
• 100 ml maslinovog ulja
• 1 kašika univerzalnog začina
Za bešamel sos:
• 40 g putera
• 30 g brašna
• 500 ml mleka
• 1 kašika parmezana
• 2 jaja
• so i biber
Priprema:
Patlidžane iseći na režnjeve, posoliti i ostaviti da malo odstoje. Isprati ih vrućom vodom i osušiti kuhinjskim papirom. Složiti ih na pleh obložen aluminijumskom folijom i premazan maslinovim uljem.
Patlidžane peći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Na maslinovom ulju kratko propržiti iseckani luk, a zatim i mleveno meso.
Dodati isečen svež paradajz ili pire, lovorov list, biber, izgnječeni beli luk i univerzalni začin. Sve zajedno pržiti zalivajući vodom.
Kad meso omekša dodati iseckani peršun.
Priprema bešamel sosa: na puteru kratko propržiti brašno, zaliti hladnim mlekom i kuvati mešajući oko 5 minuta. Dodati so i biber i parmezan.
Bešamel malo ohladiti i umešati predhodnoo umućena jaja.
U vatrostalnu posudu složiti red patlidžana, po njima rasporediti deo mesa, preko toga ponovo složiti patlidžane i meso i završiti slojem patlidžana. Sve zaliti pripremljenim bešamelom.
Musaku peći u rerni na 220 stepeni do 30 minuta.