Sastojci:

  • 300 g svinjskog vrata bez kosti,
  • 250 g ljubičastog luka na kockice,
  • 250 g paradjza na kockice,
  • 250 g crvene paprike na kockice,
  • 3 čena belog luka,
  • 1 dl ulja,
  • 2–3 lista lovora,
  • tucane ljute paprike po ukusu,
  • 2 dl bujona,
  • peršunovog lista,
  • mladog luka,
  • So i biber

Priprema:

U dubljoj posudi ili voku dobro zagrejte ulje.

Na jakoj vatri, oko pet minuta pecite meso isečeno na kocke veličine zalogaja ili ako volite malo veće.

Kad meso počne da rumeni, dodajte na sitne kockice nasečen luk, prodinstajte malo. Dodajte na isti način nasečenu papriku.

Nakon nekoliko minuta dinstanja dodajte sitno naseckan paradajz (neki ga prvo očiste od ljuske).

Ubacite lovor i beli luk, po ukusu tucanu ljutu papriku, sve promešajte i posle nekoliko minuta, kad se sve spoji, dodajte bujon.

Tek tada posolite i dodajte bibera po ukusu te kuvajte na laganoj vatri četrdesetak minuta.

Pre samog serviranja mućkalicu pospite seckanim peršunovim listom i seckanim perima mladog luka.

Prilozi su stvar ukusa – često je to pire, pomfrit ili krompir iz rerne.

MUĆKALICA

Course: glavno jelo