Sastojci:

• 5 jaja
• 125 g margarina ili putera
• 250 g šećera
• 300 g brašna
• 1 prašak za pecivo
• malo mleka
• 2 supene kašike kakaoa

Priprema:

Razdvojiti žumanca i belanca u dve posude. Ulupati belanca u čvrst sneg. Žumanca mutiti sa margarinom i šećerom dok ne postane penasta kompaktna masa. Dodati brašno prethodno pomešano sa praškom za pecivo i mleko a zatim pažljivo mešajući i belanca.

Dve trećine mase sipati u predhodno namašćenu i brašnom ili prezlom posutu modlu za kuglof, a u ostatak dodati kakao, promešati pa sipati u žuti fil, kako bi se dobila braon šara kao na mermeru.

Peći na 180 stepeni oko 35 minuta. Ako je modla za kuglof dublja, pre nego što se kolač izvadi iz rerne, proveriti tankom štrikaćom iglom ili čačkalicom da li je kolač pečen. Ako na čačkalici nema ostataka testa i ono se odvaja od ivice modle, kuglof je pečen.

Kada se kuglof prohladi posuti ga prah šećerom.

MRAMORNI KUGLOF

Course: desert