U visoku čašu stavite sok od pola limete, listove nane, šećer.
Drvenim tučkom blago uvrnuti nekoliko puta listove nane, kako bi ispustili aromu, ne prejako.
Nakon toga dodati 50 ml belog ruma, kockice leda, ili mrvljeni led do dve trećine čaše, nekoliko puta promešamo sastojke. Dodajte soda vodu (mineralna voda) do vrha čaše, promešajte još jednom.
Dekorišite čašu kriškom limete, grančicom nane i poslužite sa jednom ili dve deblje slamčice. Kada koristimo tamni šećer mohito će biti mutnije boje, ali i ukusniji.
Kod pripreme bezalkoholnog mohita, sve je isto samo izostavite rum, možete dodati tonik umesto soda vode, mineralnu vodu, a takođe malo eksperimenta nije na odmet, umesto šećera stavite sok od nane ili zove.
Napomena: za mohito koktel postoji više načina pripreme, isprobajte razne, pa ćete pronaći vaš omiljeni ukus, ovde je predstavljen jedan od recepata. Što se mrvljenog leda tiče, u čistu kuhinjsku krpu stavite kockice leda, i drvenim tučkom udarite nekoliko puta, led će biti savršno izmrvljen.