MLEČNO PECIVO

Course: toplo predjelo

Sastojci

  • 750 g oštrog brašna
  • 2 kašike soli
  • 2 kašike maslaca
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 4,5 dcl mlakog mleka
  • hladno mleko za glazuru
  • mak susam, gruba morska so za posipanje

Upustvo

  • Prosejati brašno i so u jednu posudu. Utrljati maslac, zatim umešati kvasac. Umesiti tvrdo testo, pa po potrebi dodati mleko. Mesiti testo 5 minuta, zatim ga vratiti u posudu i prekriti nauljenom prozirnom folijom i ostaviti da se diže dok se ne udvostruči.
  • Premesiti testo pa ga podeliti na 12 – 16 komada i oblikovati prema želji.
  • Namastiti pleh za pečenje, poslagati pecivo, odgore glazirati mlekom i posuti mak, susam i grubu so. Ostaviti 15 minuta da se diže pa staviti u pećnicu.
  • Peći na 230 stepeni  oko 12 – 15 minuta.