MILLE-FEUILLE KOLAČ

Course: desert

Sastojci

  • 200 g lisnatog testa
  • prah šećer
  • 600 ml mleka
  • štapić vanile ili ekstrakt vanile
  • 3 jaja
  • 60 g gustina
  • 150 g klasičnog šećera
  • 100 g čokolade za kuvanje za glazuru

Upustvo

  • Razvucite lisnato testo u većih pleh – možete onaj veličine rerne. Za ovo će vam trebati malo brašna kako se testo ne bi lepilo. Stavite u pleh papir za pečenje, pa preko razvučeno lisnato testo i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
  • Potom izvadite pleh, preko testa stavite papir za pečenje, pa ga poklopite drugim plehom – ne treba da bude pretežak, kako se testo ne bi previše diglo. Potom vratite u rernu na još 20-ak minuta. Pre nego što vratite testo u rernu najbolje bi bilo da ga presečete na tri jednaka dela tako da dobijete oblike praugaonika.
  • Izvadite pleh iz rerne, sklonite gornji pleh i papir za pečenje, pa pospite lisnato testo prah šećerom, i onda ga vratite u rernu koju ste prethodno pojačali na 260 stepeni, ili koliko vam je već maksimalno, i ostavite tako još oko 5 minuta, kako bi testo postalo hrskavo. Ovde morate sve vreme paziti da se korice ne prepeku.
  • Kada ste završili sa ovim delom, prelazite na fil:
    Stavite u šerpu mleko i pola količine šećera zajedno sa štapićem vanile ili vanilinim ekstraktom po ukusu. Dok čekate da mleko proključa u drugoj posudi umutite jaja, drugu polovinu šećera i gustin. Kada mleko proključa dodavajte polako žutu smesu uz konstantno mešanje kako se ne bi stvorile grudvice i smanjite temperaturu kako vam fil ne bi zagoreo. Kada je smesa dovoljno gusta sklonite je sa ringle i ostavite da se prohladi.
  • Potom filujete korice tako što između prve i druge, i druge i treće stavljate fil, i to pomoću šprica.
  • Završavate sa koricom, preko koje treba da dođe fondan.
  • Na kraju je ostalo da fondan išarate čokoladom za kuvanje koju ste prethodno otopili kao kad pravite glazuru.