Sasojci:

  • 300 gr mešanog mlevenog mesa
  • 130 gr prezle
  • 100 gr maslina bez koščica
  • 100 ml kisele pavlake
  • 100 ml mineralne vode
  • 1 jaje
  • peršun
  • 2 češnja belog luka
  • 1 kašika mešavine začina
  • ulje po potrebi za prženje
  • so, mleveni crni biber

Priprema:

U dublji sud stavimo 30 gr prezli i prelivamo mineralnom vodom. Kada upije vodu, dodamo prezlu u sud sa mlevenim mesom. Peršun i češnjeve belog luka sitno isečemo i dodamo ih u sud. Posolimo, pobiberimo i dodamo mešavinu začina. Dodamo jaje i kiselu pavlaku, mesimo smesu rukom dok se ne sjedini.

Deo smese rastanjimo na jednoj ruci i na sredinu stavimo jednu maslinu. Oblikujemo kuglicu i uvaljamo je preostalom prezlom. Na isti način pripremamo sve kuglice i pržimo ih na zagrejanom ulju. Kada porumene sa svih strana kuglice izvadimo iz tiganja i stavimo na tanjir obložen papirnom salvetom.

Kuglice je najbolje služiti uz neki lagan beli sos i pomfrit.

MESNE KUGLICE PUNJENE MASLINAMA

Course: glavno jelo