Sastojci:
lisnato testo možete uzeti kupovno ili napraviti svoje
sir (po želji)
kim ili susam
jedno jaje
Priprema:
Ukoliko želite da pravite lisnato testo, potrebno vam je:
250 g brašna
1/8 l vode
1 kašičica soli
250 g maslaca
Zamesiti testo od brašna, soli i vode i maslacem premazati ili maslac iseći na tanko pa poslagati na razvijeno testo.
Testo se razvija koliko se može tanko u kvadrat, na to maslac raspodelite na listiće i preklopite testo kao knjigu i onda desnu stranu jos preklopite na levu zatim razvijate i ponovite postupak samo što sada preklapate odzgo prema sredini i odozdo prema sredini i onda tu donju stranu prema gore. Staviti na kesicu za zamrzivač ili providnu foliju i okrenuti 90 stepeni u levo i staviti u frižider na hlađenje.
Kad se izvadi testo ide drugo preklapanje razvije se testo i prvo se kreće s preklapanjem i onda ponovo razvijete i vodoravno preklapati kao knjigu. Tako preklapati bar 4 puta (najmanje).
Ukoliko vam je postupak komplikovan kupite gotovo lisnato testo.
Recept za štapiće:
Rernu uključite da se zagreje, a testo razvijte u veći kvadrat. Isecite ga na tanke štapiće i prvo ih premažite jajetom, a zatim naribajte sir. Kad ste to završili pospite ih susamom ili kimom i stavite da se peku oko 20 minuta.