Sastojci:

Za koru:

125 g putera
50 g šećera u prahu
250 g mlevenog keksa
1 dl gaziranog soka od narandže

Za fil:

2 limuna (veća)
150 g šećera
60 g putera
3 jaja
300 g krem sira
2 dl slatke pavlake

Za glazuru:

100 g bele čokolade
50 g putera
4 kašike slatke pavlake
Žuta prehrambena boja po želji

Priprema:

Kora:

U činiju stavite omekšali puter, šećer u prahu, mleveni keks i gazirani sok od narandže, pa sve umesite rukama.

Pripremljenu masu rasporedite u providnom folijom obloženu pravougaonu ili okruglu tepsiju (20×30 cm) i utapkajte prstima.

Fil:

Dva limuna dobro operite, pa koricu naribajte, a sok iscedite. Dodajte im puter i šećer, te sve zajedno zagrevajte u sudu nad parom dok se šećer i puter ne rastope. Ostavite da se prohladi.

Potom dodajte jaja, žicom mešajte da se sve sjedini, a zatim kuvajte na pari dok se ne zgusne u sos. Sklonite sa vatre i ohladite sasvim.

Ulupajte slatku pavlaku, postepeno dodajte krem od limuna i mešajte žicom.

Na kraju umešajte i krem sir, pa sve lagano izmutite.

Ako želite čvršći fil umešajte nabubreli, pa rastopljeni želatin. Za ovu meru dovoljna su 5g želatina u prahu i 3 kašike hladne vode.

Dobijeni krem nanesite na koru i poravnajte. Ostavite kolač u frižideru nekoliko sati, a može i preko noći.

Glazura:

Rastopite kockice bele čokolade, komadiće putera i slatku pavlaku. Ako želite veći kontrast možete dodati malo žute prehrambene boje, pa prelijte preko kolača.

Kad se kolač rashladi i stegne isecite ga na kocke željene veličine i služite.

LIMUN ČIZKEJK

Course: desert