LANGOŠICE

Course: toplo predjelo

Sastojci

  • 550 g mekanog brašna
  • kesica praška za pecivo
  • kašika soli
  • 180 g kisele pavlake
  • 200 ml tople vode

Upustvo

  • U toplu vodu dodati so i kiselu pavlaku pa promešati.
  • U drugu posudu pomešati brašno 500 g, sa praškom za pecivo, pa naliti vodu i pavlaku i mesiti testo. Ukoliko se testo lepi za ruke dodati još onih preostalih 50 g brašna. Testo treba da bude meko i glatko i da se ne lepi.
  • Ostaviti testo da odstoji 30 minuta.
  • Pospite brašnom radnu površinu, istresite testo pa otkidajte komade ili podelite testo na pola, sve dok ne dobijete male loptice testa veličine malo veće od ping pong loptice.
  • Svaku tu lopticu razvucite oklagijom na debljinu 3 – 5 mm. Oblik nije bitan.
  • Ulje zagrejte na najveću temperaturu, pa onda smanjite na srednju da ne bi testo gorelo.
  • Nožem prosecite crtu po sredini na langošicama, ne idite do krajeva.
  • Pecite svaku stranu 2 minuta pa okrenite i tako dok ne dobiju boju.
  • Pečene langošice stavljajte na papirni ubrus da se ocede.
  • Jedu se vruće, slane ili slatke, po želji.