LANGOŠICE
Course: toplo predjelo
Sastojci
- 550 g mekanog brašna
- kesica praška za pecivo
- kašika soli
- 180 g kisele pavlake
- 200 ml tople vode
Upustvo
- U toplu vodu dodati so i kiselu pavlaku pa promešati.
- U drugu posudu pomešati brašno 500 g, sa praškom za pecivo, pa naliti vodu i pavlaku i mesiti testo. Ukoliko se testo lepi za ruke dodati još onih preostalih 50 g brašna. Testo treba da bude meko i glatko i da se ne lepi.
- Ostaviti testo da odstoji 30 minuta.
- Pospite brašnom radnu površinu, istresite testo pa otkidajte komade ili podelite testo na pola, sve dok ne dobijete male loptice testa veličine malo veće od ping pong loptice.
- Svaku tu lopticu razvucite oklagijom na debljinu 3 – 5 mm. Oblik nije bitan.
- Ulje zagrejte na najveću temperaturu, pa onda smanjite na srednju da ne bi testo gorelo.
- Nožem prosecite crtu po sredini na langošicama, ne idite do krajeva.
- Pecite svaku stranu 2 minuta pa okrenite i tako dok ne dobiju boju.
- Pečene langošice stavljajte na papirni ubrus da se ocede.
- Jedu se vruće, slane ili slatke, po želji.