KUKURUZ ČORBA SA PRŽENOM SLANINOM

Course: toplo predjelo

Sastojci

  • 1 glavica crnog luka
  • 100 g + 100 g barene slanine
  • 1 – 2 kašike ulja
  • 200 g praške šunke u komadu
  • 5 krompira srednje veličine
  • 1 kesa smrznutog kukuruza oko 1/2 kg
  • 1 veća crvena paprika
  • 2,5 dl hladnog mleka
  • 3 kašike brašna
  • 1 ravna kašičica majčine dušice
  • 1 l gotove supe 1l vode + 2 kockice za supu
  • sveže mleveni biber oko 1/2 kašičice
  • po potrebi so

Upustvo

  • Crni luk iseći na sitne kocke. 100 g slanine iseći na kockice, pa zajedno, crni luk i slaninu, ispržiti. Ispržite tako da luk bude providan, a da slanina porumeni.
  • Prašku šunku isecite na kockice. Crvenu papriku operite, očistite od semenki, pa takodje isecite na kockice. Krompir očistite i isecite na jako sitne kocke.
  • Na uprženi luk i slaninu, dodajte kukuruz, krompir, prašku šunku i crvenu papriku. Nalijte na to vodu i dodajte kockice za supu. Dodajte i majčinu dušicu i biber. Kada čorbica bude kuvana, lako ćete dodati još i so, ako bude potrebe, pa prokuvati minut tako dosoljeno.
  • Čorbu poklopite i kuvajte nekih pola sata, odnosno dok kukuruz i krompir ne budu kuvani.
  • Brašno stavite u manju činiju, pa postepeno, kašiku po kašiku, dodajte hladno mleko dok viljuškom ne razmutite brašno da ne bude grudvasto. Onda dodajte preostalo mleko, izmešajte, pa sipajte u kuvanu čorbicu, mešajući viljuškom na mestu gde sipate (takodje da se ne zgrudva). Kuvajte još koji minut, povremeno mešajući.
  • 100 g slanine isecite na sitne kocke, pa upržite. To će vam biti za posipanje čorbe. Servirajte čorbu u činije, pospite tucanom paprikom, pospite komadićima pržene slanine.