KROMPIR SA PEČURKAMA I SIROM

Sastojci

  • 1 kg krompira
  • 40 g ulja
  • so biber
  • 250 g svežih pečuraka
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • peršunovo lišće
  • 1 dl pavlake
  • 2 kašike rendanog sira

Upustvo

  • Krompir oprati i skuvati u ljusci a zatim ga oljuštiti i iseći na kolutove. U uljem podmazan sud staviti red krompira, posoliti ga, pobiberiti, dodati red dinstanih pečuraka, preliti ih sa malo pavlake, pa potom ponovo složiti krompir. Poslednji red treba da je krompir.
  • Po krompiru preliti pavlaku, dodati malo tople vode i poklopljeno u zagrejanoj rerni peći oko 20 minuta. Gotov krompir posuti rendanim sirom i seckanim peršunovim lišćem.
  • Pečurke pripremiti na sledeći način: očistiti ih ako su sveže, oprati i iseći na listiće. Ako su sušene pečurke preliti ih mlakom vodom i ostaviti da omekšaju, pa zatim ocediti. Zagrejati ulje, dodati sitnije isečen crni luk i malo ga prodinstati, a potom umešati pečurke i uz pomalo dolivanja vode, dinstati ih. Pred kraj dinstanja dodati iseckan beli luk i peršunovo lišće, posoliti i pobiberiti.
  • Uz ovako pripremljen krompir poslužiti omlet od jaja, jaja na oko, zelenu salatu, mešanu salatu, salatu od kupusa itd.