KREM ČORBA
Course: toplo predjelo
Sastojci
- 500 g svinjetine bez kosti
- 2 šargarepe
- koren peršuna
- celer
- 2 glavice crnog luka
- 3 kašike kisele pavlake
- 3 čena belog luka
- peršunov list
- pola šolje ulja
- so i biber
- kašika mešavine začina
Upustvo
- Staviti isečeno meso u vodu da se kuva. Posoliti i dodati mešavinu začina. kada se meso malo prokuva dodati očišćenu zelen, oljušten krompir i glavicu crnog luka rasečenu na 4 dela.
- Kada povrće i meso omekšaju, procediti supu, povrće iseći, meso odvojiti od kostiju i iseći. Vratiti supu na štednjak, spustiti u nju povrće i meso pa sačekati da sve ponovo proključa.
- Na ulju propržiti sitno iseckanu drugu glavicu crnog luka, dodati brašno i alevu papriku. Sačekati da malo zamiriše i odmah sipati zapršku u čorbu. Pustiti da još malo čorba krčka sa zaprškom, posoliti, pobiberiti i skloniti sa štednjaka.
- Dodati u čorbu pavlaku pomešanu sa sirćetom, sitno seckan peršunov list i istucati beli luk. Promešati i služiti.