KRCKAVE PLETENICE SA MAKOM

Course: toplo predjelo

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 40 g kvasca
  • 2,5 dcl mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 šolje mleka

Upustvo

  • Pleh za pečenje premazati sa malo ulja. Brašno prosejati u jednu posudu, u sredini napraviti udubljenje u koje razmrviti kvasac, pa sa mlakom vodom i malo brašan zamesiti testo.
  • Kvas poprašiti sa brašnom, pokriti i ostaviti na toplom 15 minuta da kisne. Posoliti brašno i pomešati ga sa nadošlim kvascom, pa izlupati suvo, meko testo.
  • Ako je testo suviše čvrsto, dodati malo mlake vode, pa neka kisne još 30 minuta. Od dizanog testa, otkidati komade od po 50 g, svaki izvaljati u tri oble trake dugačke po 15 cm i njima isplesti pletenice.
  • Pletenice ovlažiti sa malo vode i uvaljati ih u mak, pa ih složiti na pleh da kisnu još 15 minuta. Pećnicu zagrejati na 220 stepeni. Narasle pletenice sa makom, peći na drugoj prečki odozdo oko 10 – 20 minuta. Poslužiti ih još dok su tople.