Sastojci:

• 500 g brašna
• 40 g kvasca
• 2,5 dcl mlake vode
• 1 kašičica soli
• 1/2  šolje mleka

Priprema:

Pleh za pečenje premazati sa malo ulja. Brašno prosejati u jednu posudu, u sredini napraviti udubljenje u koje razmrviti kvasac, pa sa mlakom vodom i malo brašan zamesiti testo.

Kvas poprašiti sa brašnom, pokriti i ostaviti na toplom 15 minuta da kisne. Posoliti brašno i pomešati ga sa nadošlim kvascom, pa izlupati suvo, meko testo.

Ako je testo suviše čvrsto, dodati malo mlake vode, pa neka kisne još 30 minuta. Od dizanog testa, otkidati komade od po 50 g, svaki izvaljati u tri oble trake dugačke po 15 cm i njima isplesti pletenice.

Pletenice ovlažiti sa malo vode i uvaljati ih u mak, pa ih složiti na pleh da kisnu još 15 minuta. Pećnicu zagrejati na 220 stepeni. Narasle pletenice sa makom, peći na drugoj prečki odozdo oko 10 – 20 minuta. Poslužiti ih još dok su tople.

KRCKAVE PLETENICE SA MAKOM

Course: toplo predjelo