KOSIDO (ŠPANSKI LONAC)

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 1 kg goveđeg mršavog mesa
  • 500 g kostiju sa srži
  • 700 g pilećeg mesa
  • 4 l vode
  • soli
  • 500 g masnije šunke ili hamburške slanine
  • 100 g šargarepe
  • 50 g celera
  • 100 g praziluka
  • 150 g kelja
  • 3 glavice crnog luka
  • 2 do 3 čena belog luka
  • 250 g krompira
  • 150 g ćorisa
  • 100 g rezanaca
  • 1 kašika maslinovog ulja

Upustvo

  • Kosido je tipično špansko jelo i ne može se zamisliti bez ćorisa. To je španska kobasica načinjena od sitno isečenog svinjskog mesa uz dodatak belog luka i cimeta, koja se suši. Baš ova kobasica daje kosidu karakterističan ukus.
  • Kosido nije složenac, iako se svi dodaci zajedno kuvaju. Posebno se služi supa, a posebno meso sa povrćem.
  • Goveđe meso, kosti i pileće meso oprati. Vodu sipati u nešto veći lonac, posoliti je i staviti na štednjak. Kada voda uzavri, dodati slaninu, kosti i oprano goveđe meso, pa na nešto jačoj vatri sve kuvati dok ne uzavri., a zatim poklopljeno na umerenoj vatri i dalje kuvati oko 2 sata.
  • Posle 1 sata kuvanja staviti i pileće meso pa sve zajedno na umerenoj vatri i dalje kuvati. Dodati očišćeno povrće, na četvrtine isečen crni luk, kao i čen belog luka.
  • Krompir oljuštiti, iseći ga u kriške pa i njega dodati mesu i povrću i zajedno dalje omekšavati na umerenoj vatri. Pred kraj kuvanja dodati kobasicu i kuvati sve zajedno oko 10 do 15 minuta, skinuti lonac sa vatre i ostaviti da malo odstoji, a zatim oprezno izvaditi meso i povrće.
  • Supu procediti, zakuvati rezance i kuvati ih oko 10 minuta. Za to vreme meso iseći u lepe listove i komadiće, pa ih složiti na zagrejan tanjir. Posebno zagrejati maslinovo ulje, dodati mu sitno iseckan beli luk i malo ga propržiti, pa time preliti povrće i krompir.
  • Služiti najpre supu, a zatim meso sa povrćem. Uz ovo jelo se služi beli hleb i domaće špansko vino.