KOLAČ SA ĐUMBIROM

Course: desert

Sastojci

  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 3-4 kašike meda
  • 1 kašičica arome vanile
  • 2 jaja
  • 300 g namenskog brašna za fine kolače
  • 1 ravna kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica đumbira
  • 1 kašičica začina za medenjake
  • ¾ kašičice soli
  • 250 ml vruce vode

Za ukrašavanje:

Preliv

  • 50 g maslaca
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 200 g kajmaka
  • malo seckanih oraha po želji

Upustvo

  • Omekšali maslac sobne temperature penasto umutiti sa šećerom, vanilom i medom. Dodati jaje, dobro umutiti a zatim i dodati i drugo jaje.
  • U drugoj činiji pomešati sve suve sastojke, prosejati kroz veću cetku i uz dodatak vode umešati u masu.
  • U kalupu za banana hleb, koji se obloži papirom za pečenje sipati masu i peći. Rernu prethodno zagrejati na 180 stepeni, i peći kolač oko 40 minuta.
  • Ostaviti ga da se ohladi.

Preliv:

  • Umutiti omekšali maslac sa šećerom u prahu pa dodati kajmak, može umesto kajmaka i krem sir ili neki drugi sitan sir po želji.
  • Premazati kolač odozgo i posuti iseckanim orasima.
  • Kolač mozete peći i u modlicama za mafine, bice savršeni, ili u pravougaonom plehu i sečete u kockice.
  • Možete dodati i u smesu malo seckanih oraha, lešnika ili badema po želji.
  • Ako želite čokoladni izgled u smesu dodajte kašičicu kakaoa.