KOLAČ SA ĐUMBIROM
Course: desert
Sastojci
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 3-4 kašike meda
- 1 kašičica arome vanile
- 2 jaja
- 300 g namenskog brašna za fine kolače
- 1 ravna kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica đumbira
- 1 kašičica začina za medenjake
- ¾ kašičice soli
- 250 ml vruce vode
Za ukrašavanje:
Preliv
- 50 g maslaca
- 3 kašike šećera u prahu
- 200 g kajmaka
- malo seckanih oraha po želji
Upustvo
- Omekšali maslac sobne temperature penasto umutiti sa šećerom, vanilom i medom. Dodati jaje, dobro umutiti a zatim i dodati i drugo jaje.
- U drugoj činiji pomešati sve suve sastojke, prosejati kroz veću cetku i uz dodatak vode umešati u masu.
- U kalupu za banana hleb, koji se obloži papirom za pečenje sipati masu i peći. Rernu prethodno zagrejati na 180 stepeni, i peći kolač oko 40 minuta.
- Ostaviti ga da se ohladi.
Preliv:
- Umutiti omekšali maslac sa šećerom u prahu pa dodati kajmak, može umesto kajmaka i krem sir ili neki drugi sitan sir po želji.
- Premazati kolač odozgo i posuti iseckanim orasima.
- Kolač mozete peći i u modlicama za mafine, bice savršeni, ili u pravougaonom plehu i sečete u kockice.
- Možete dodati i u smesu malo seckanih oraha, lešnika ili badema po želji.
- Ako želite čokoladni izgled u smesu dodajte kašičicu kakaoa.