KOLAČ SA PRELIVOM OD ŠLJIVA

Course: desert

Sastojci

  • 800 g švapskog sira
  • 150 g šećera
  • 8 jaja
  • 8 kašika ruma
  • prstohvat soli

Za preliv:

  • 8 suvih šljiva bez koštica
  • 10 jezgra oraha
  • 3 kašike šećera
  • cimet u prahu

Upustvo

  • Viljuškom dobro izgnječite sir. Penasto ulupajte žumanca sa šećerom, polako dodajte rum i pomešajte sa sirom.
  • Umutite čvrst sneg od belanaca sa malo soli i pažljivo pomešajte sa masom od sira. Na dno kalupa stavite prozirnu foliju i preko nje sipajte krem.
  • Držite ga u zamrzivaču 4 sata.
  • U posudu stavite šljive naseckajte na komadiće, seckane orahe, šećer, cimet i malo vode. Kuvajte na laganoj vatri 7 minuta, pažljivo mešajući. Ohladite.
  • Izvadite iz kalupa ohlađeni kolač i poslužite ga sa prelivom od šljiva.