Sastojci:
250 g putera
250 g braon šećera
5 velikih jaja
kora i sok jedne pomorandže
170 g brašna
prašak za pecivo na vrh kašike
100 g sirovih badema
100 g oraha, očišćenih i iseckanih
cimet u prahu na vrhu kašike
prstohvat umskatnog oraha
1/2 kašičice đumbira u prahu
250 g šargarepe očišćene i izrendane
morska so
Za preliv:
120 g maskarpone sira
220 g krem sira
85 g šećera u prahu
kora i sok dve limete
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Namažite puter na kalup kvadratnog oblika od 22 cm, ili okrugli kalup sličnih dimenzija, sa papirom za pečenje.
Pomešajte puter i šećer rukama dok se ne sjedini. Dodajte jedno po jedno umućeno jaje i na kraju koru i sok narandže. Pomešajte sa brašnom i praškom za pecivo, pa dodajte bademe, orahe, začine i šargarepu, sve dobro sjedinite.
U drugoj posudi, umutite čvrsto belanca sa prstohvatom soli, zatim pažljivo dodajte u smesu za kolač.
Stavite smesu u pripremljeni kalup i pecite u zagrejanoj rerni oko 50 minuta dok ne dobije zlatnu boju i naraste.
Ostavite da se kolač ohladi 10 minuta, zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi još najmanje pola sata.
Za preliv pomešajte sve sastojke i prelijte preko kolača, za dekoraciju možete iskoristiti seckane orahe.